Η ιατρική τεχνολογία κάθε μέρα εξελίσσεται και προοδεύει. Η οδοντιατρική αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, καθώς η σχεδίαση και η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων και άλλων οδοντιατρικών υπηρεσιών στέφεται με απόλυτη επιτυχία. Η πρόοδος αυτή είναι απόρροια των ποικίλων εργαλείων που δημιουργήθηκαν για την αποτελεσματικότερη διάγνωση. Ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα αυτού του ιατρικού τομέα είναι η τρισδιάστατη τομογραφία κωνικής δέσμης (CBCT), που σχετίζεται κυρίως με την απεικόνιση του εσωτερικού του στόματος. Ο CBCT Ορθοπαντογράφος αποτελεί ένα ανεκτίμητο εργαλείο στα χέρια των οδοντιάτρων, αφού προσφέρει μια ευρεία γκάμα λειτουργιών που διευκολύνουν τη διάγνωση αφάνταστα.

Ογκομετρική Υπολογιστική Τομογραφία – CBCT

Η Ογκομετρική Απεικόνιση Κωνικής Δέσμης είναι μία σύγχρονη τεχνολογία που επιτρέπει στους γιατρούς να αποκτήσουν μια ψηφιακή εικόνα της γναθοπροσωπικής περιοχής. Σε τι διαφέρει αυτή η τεχνολογία από μία απλή οδοντιατρική ακτινογραφία; Στο γεγονός ότι αξιοποιεί και την τρίτη διάσταση, δηλαδή τον χώρο. Με πληροφορίες για τη θέση των δοντιών και των γνάθων και στις τρεις διαστάσεις είναι πολύ πιο εύκολο να διακριθούν και να διαγνωστούν προβλήματα στην περιοχή.

Η Ογκομετρική Υπολογιστική Τομογραφία έχει πολλά κοινά με την αξονική υπολογιστική τομογραφία, καθώς αμφότερα προσδίδουν άρτιες απεικονίσεις για διάφορα μέρη του ανθρώπινου οργανισμού που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία διάγνωσης και ενός σχεδίου θεραπείας. Η πρώτη όμως κατορθώνει να ξεχωρίζει λόγω των χαμηλών ποσοστών ακτινοβολίας στα οποία εκθέτει τον εξεταζόμενο. Πώς το καταφέρνει αυτό; Η επιτυχία αυτή σχετίζεται τόσο με τη δυνατότητα ταυτόχρονης απεικόνισης της άνω και της κάτω γνάθου όσο και με την συγκέντρωση της ακτίνας ακτινοβολίας σε μικρό σημείο της γνάθου. Ο CBCT Ορθοπαντογράφος προσφέρει την επιλογή της ακτινοβόλησης σε διάφορα σημεία την ίδια στιγμή, αποτελώντας έτσι την άριστη λύση για περίπλοκες υποθέσεις.

Η παροχή εικόνων είναι ένα κομμάτι που καθιστά την Οδοντιατρική Υπολογιστική Τομογραφία απαραίτητη. Το άλλο είναι η επεξεργασία των απεικονίσεων αυτών. Ένας εξειδικευμένος και έμπειρος γιατρός είναι σε θέση να πάρει τις απεικονίσεις στα χέρια του και να τις επεξεργαστεί με τρόπο που θα καταγράφουν ανατομικά στοιχεία, μετρήσεις και παθολογίες που θα συμβάλλουν στην καλύτερη θεραπεία για τον κάθε ασθενή. Με άλλα λόγια, η κάθε εξέταση εξατομικεύεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Το ιατρικό διαγνωστικό κέντρο Bio-Merimna διαθέτει τον υπερσύγχρονο Ορθοπαντογράφο CS8200SC 3D.

Ψηφιακή Πανοραμική Ακτινογραφία 

Ένας συνηθισμένος τύπος ακτινογραφίας που πολλοί οδοντίατροι ζητούν από τους ασθενείς τους είναι η πανοραμική. Γιατί; Επειδή είναι η μόνη που δίνει στον γιατρό τη δυνατότητα να δει ολόκληρη τη στοματογναθοπροσωπική χώρα. Πιο απλά, με μία μόνο ακτινογραφία ο οδοντίατρος βλέπει όλα τα δόντια, την άνω και την κάτω γνάθο και το οστό που ενώνει αυτές τις δύο.

Πώς πραγματοποιείται μια πανοραμική ακτινογραφία; Η διαδικασία για τον ασθενή είναι εξαιρετικά απλή, αφού το μηχάνημα κάνει μια περιστροφή γύρω από το κεφάλι του. Είναι σημαντικό το άτομο να σταθεί σωστά στον πανοραμικό τομογράφο, γιατί διαφορετικά η εικόνα δε θα είναι καθαρή.

Ψηφιακή Πλάγια Κεφαλομετρική Ακτινογραφία

Η πλάγια κεφαλομετρική ακτινογραφία είναι ένα άριστο μέσο για τη μέτρηση και τη μελέτη του κρανιοπροσωπικού συμπλέγματος, αφού, όπως μαρτυρά το όνομά της, απεικονίζει μία πλευρά ολόκληρου του κρανίου.

Πρόκειται για μια διαδεδομένη και συνυφασμένη με την οδοντιατρική διαδικασία, γιατί επιτρέπει στους γιατρούς να βλέπουν τις ακριβείς αποστάσεις και γωνίες των οστών των γνάθων και των ιστών γύρω από αυτά. Αυτό σημαίνει ότι η αλληλεπίδραση της άνω και της κάτω γνάθου αλλά και ο συνδυασμός αυτών των δύο σε σχέση με τα δόντια, τα δόντια ως μονάδα και η θέση σημαντικών χαρακτηριστικών, όπως τα χείλη και η μύτη, μπορούν να μελετηθούν χάρη στην πλάγια κεφαλομετρική ακτινογραφία.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να ενημερωθείτε εκτενώς για οποιαδήποτε οδοντιατρική απεικόνιση.

Στα διαγνωστικά κέντρα Bio-Merimna στην Ελευσίνα, τα Άνω Λιόσια, τη Μαγούλα και τη Μάνδρα, η ποιότητα κάθε ψηφιακής οδοντιατρικής απεικόνισης είναι εγγυημένη χάρη στη χρήση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας.
  • Τεχνολογία Tomosharp για άψογες Πανοραμικές απεικονίσεις
  • Άριστες Κεφαλομετρικές απεικονίσεις σε μόλις 10 δευτερόλεπτα
  • CBCT εξετάσεις με ανάλυση 75 microns
  • Πεδία από 4 cm x 4 cm μέχρι 12 cm x 10 cm
  • Μείωση σκεδαζόμενης CS MAR
  • Λειτουργία λιγότερου θορύβου ANR
  • Εύκολη Πρόσβαση σε ΑΜΕΑ

Τμήματα