Πανδημία νόσου COVID-19

Η νόσος COVID-19 προκαλείται από τον ιό που ονομάζεται κορωνοϊός-2  του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου 2 (SARS-CoV-2). Ο SARS-CoV-2 είναι ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού, το οποίο δεν είχε εντοπιστεί στον άνθρωπο πριν από τον Δεκέμβριο του 2019. Πρόκειται για την πρώτη πανδημία που προκαλείται από κορωνοϊό.

Η μετάδοση του SARS-CoV-2 από άνθρωπο σε άνθρωπο, πιστεύεται ότι συμβαίνει κυρίως μέσω επαφής κοντινής εμβέλειας (δηλαδή, σε απόσταση περίπου δύο μέτρων) των σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της COVID-19, τα συμπτώματα μπορεί να είναι μη ειδικά και να μοιάζουν με άλλες κοινές λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού, όπως η γρίπη. Η μόλυνση μπορεί επίσης να συμβεί εάν τα χέρια ενός ατόμου μολυνθούν από αυτές τις εκκρίσεις ή αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες και στη συνέχεια αγγίξουν τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα τους, αν και οι μολυσμένες επιφάνειες δεν πιστεύεται ότι αποτελούν κύρια οδό μετάδοσης.

Η περίοδος επώασης για τη COVID-19 πιστεύεται ότι είναι εντός 14 ημερών μετά την έκθεση, με τις περισσότερες περιπτώσεις να εμφανίζονται περίπου τρεις έως πέντε ημέρες μετά την έκθεση. Η περίοδος επώασης ποικίλλει επίσης ανάλογα με την παραλλαγή του ιού. Για παράδειγμα, η περίοδος επώασης για την παραλλαγή Omicron (B.1.1.159) φαίνεται να είναι ελαφρώς μικρότερη από άλλες παραλλαγές, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται για πρώτη φορά περίπου τρεις ημέρες μετά την έκθεση.

Η πιθανότητα της νόσου COVID-19 βασίζεται στον βαθμό κλινικής υποψίας και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε ασθενείς με συμβατά συμπτώματα (πίνακας1), ειδικότερα πυρετό και/ή συμπτώματα οξείας αναπνευστικής νόσου, που κατοικούν ή έχουν ταξιδέψει σε περιοχές με κοινοτική μετάδοση ή που είχαν πιθανή έκθεση στον SARS-CoV-2 μέσω ενός περιβάλλοντος πιθανής εστίας ή στενής επαφής με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα. Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν την πιθανότητα της COVID-19 σε ασθενείς με σοβαρή αναπνευστική νόσο όταν δεν μπορεί να εντοπιστεί άλλη αιτιολογία.

Συμπτώματα που μπορεί να παρατηρηθούν σε ασθενείς με COVID-19

Βήχας

Πονόλαιμος

Πυρετός

Διάρροια

Μυαλγίες

Ναυτία/έμετος

Πονοκέφαλος

Ανοσμία ή άλλες ανωμαλίες της όσφρησης

Δύσπνοια (νέα ή επιδεινούμενη κατά την έναρξη)

Αγευσία ή άλλες γευστικές ανωμαλίες

Ρινόρροια και/ή ρινική συμφόρηση

Κούραση

Ρίγη

Σύγχυση

Πόνος ή πίεση στο στήθος

Σύγχυση

Ωστόσο, διάφορα άλλα συμπτώματα έχουν συσχετιστεί με το COVID-19. αυτή η λίστα δεν περιλαμβάνει όλα τα αναφερόμενα συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα δεν είναι επίσης ειδικά για τον COVID-19 και η προγνωστική αξία ενός μόνο συμπτώματος στη διάγνωση της COVID-19 είναι αβέβαιη.

Ο χρόνος για την ανάρρωση είναι πολύ μεταβλητός και εξαρτάται από την ηλικία και τις προϋπάρχουσες συννοσηρότητες εκτός από τη σοβαρότητα της νόσου. Τα άτομα με ήπια λοίμωξη αναμένεται να αναρρώσουν σχετικά γρήγορα (π.χ. εντός δύο εβδομάδων), ενώ πολλά άτομα με σοβαρή νόσο έχουν περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν (π.χ. δύο έως τρεις μήνες). Τα πιο κοινά επίμονα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, βήχα και γνωστικά ελλείμματα.

Οι ανοσοκατεσταλμένοι ή με συννοσηρότητες θεωρούνται ότι διατρέχουν κίνδυνο και αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα ανθρώπων. Ο κίνδυνος σοβαρής νόσου αυξάνεται επίσης σταθερά με την ηλικία, με περισσότερο από το 80% των θανάτων να συμβαίνουν σε ενήλικες άνω των 65 ετών.

Το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας σε μη εμβολιασμένα άτομα εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 0,15 και 1 %, αν και ποικίλλει ευρέως ανάλογα με την ηλικία και άλλα χαρακτηριστικά του ασθενούς

Η πανδημία της νόσου COVID-19 έχει δημιουργήσει άνευ προηγουμένου προκλήσεις για κλινικά εργαστήρια και συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλη τη χώρα. Οι ιατρικοί και επιχειρηματικοί εμπειρογνώμονες του ομίλου Bio-Merimna είναι εδώ για να σας βοηθήσουν να πλοηγηθείτε σε αυτήν τη συνεχιζόμενη κρίση με επιχειρησιακή βοήθεια , συμβουλές από ειδικούς και κλινικές δοκιμές.

Όταν πρόκειται για την υγεία σας, είναι σημαντικό να έχετε όλες τις απαντήσεις. Διαβάστε παρακάτω για πιο λεπτομερείς απαντήσεις σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις σχετικά με τις δοκιμές COVID-19.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με το τεστ COVID-19

Η τρέχουσα πανδημία COVID-19 (SARS-CoV-2) είναι μια ταχέως εξελισσόμενη παγκόσμια κατάσταση και τα εργαστήρια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείρισή της.

Επειδή οι δοκιμές ελέγχου της COVID-19 γίνονται ευρύτερα διαθέσιμες, είναι σημαντικό ότι εμείς στον όμιλο Bio-Merimna ως πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης  έχουμε  κατανοήσει τους περιορισμούς των δοκιμών COVID-19 και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν τα ψευδή αποτελέσματα στη δημόσια ασφάλεια και τις προσπάθειες για τη συγκράτηση της πανδημίας. Εξατομικευμένη διαγνωστική προσέγγιση ως στόχος μας στην πανδημία της COVID-19

Ποιος πρέπει να υποβληθεί σε έλεγχο;

Όλοι οι συμπτωματικοί ασθενείς με υποψία COVID-19 θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για SARS-CoV-2. Οι ενδείξεις για τον έλεγχο ασυμπτωματικών ατόμων περιλαμβάνουν τη στενή επαφή με ένα άτομο με COVID-19, τον έλεγχο σε χώρους συγκέντρωσης (π.χ. εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας, σωφρονιστικές εγκαταστάσεις και κέντρα κράτησης, καταφύγια αστέγων) και έλεγχος νοσηλευόμενων ασθενών σε περιοχές υψηλού επιπολασμού. Προτείνουμε να γίνει δοκιμή μετά την έκθεση πέντε έως επτά ημέρες μετά την έκθεση, αν και ο βέλτιστος χρόνος είναι αβέβαιος.

Ποιες είναι οι ενδείξεις για τον έλεγχο ασυμπτωματικών ατόμων;

Οι ενδείξεις για την εξέταση ασυμπτωματικών ατόμων περιλαμβάνουν: στενή επαφή με άτομο που νόσησε από COVID-19, έλεγχο σε ιδρύματα ή χώρους μαζικής συγκέντρωσης (π.χ. εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας, φυλακές, καταφύγια αστέγων) και εξέταση νοσοκομειακών ασθενών σε περιοχές με υψηλό επιπολασμό. Ο έλεγχος μπορεί επίσης να ενδείκνυται πριν από χειρουργεία ή εξετάσεις που παράγουν αερολύματα και πριν από τη λήψη ανοσοκαταστολής.

Ποια η συσχέτιση μεταβολικής δυσλειτουργίας σχετιζόμενης με λιπώδη ηπατική νόσο (MAFLD) σε σοβαρές μορφές νόσου COVID-19

Αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν ότι οι ασθενείς με MAFLD είναι επιρρεπείς σε σοβαρές μορφές νόσου του κοροναϊού (COVID-19), ειδικά σε ασθενείς με υποκείμενη ηπατική ίνωση.

Τι είναι η «μακροχρόνια COVID»;

Ο όρος “Long-COVID”, που αναφέρεται επίσης ως καταστάσεις μετά τη νόσο COVID-19, σύνδρομο μετά τη νόσο ή μεταγενέστερα επακόλουθα της λοίμωξης SARS-CoV-2 (PASC), αναφέρεται γενικά σε συμπτώματα που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια ή μετά από οξεία ασθένεια COVID-19, συνεχίζονται για ≥2 μήνες (δηλαδή, 3 μήνες από την έναρξη των συμπτωμάτων) και δεν εξηγούνται με εναλλακτική διάγνωση. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν η “μακροχρόνια COVID” αντιπροσωπεύει ένα νέο σύνδρομο μοναδικό στην COVID-19 ή επικαλύπτει την ανάρρωση από παρόμοιες ασθένειες. 

Τα επίμονα σωματικά συμπτώματα μετά την οξεία COVID-19 είναι κοινά και περιλαμβάνουν συνήθως κόπωση, δύσπνοια, πόνο στο στήθος και βήχα. Έχουν επίσης αναφερθεί πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, δυσγευσία, μυαλγίες και διάρροιες. Τα κοινά ψυχολογικά και γνωστικά συμπτώματα περιλαμβάνουν κακή συγκέντρωση, αϋπνία, άγχος και κατάθλιψη. Ο χρόνος μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων εξαρτάται πρωτίστως από τους προγνωστικούς παράγοντες κινδύνου, τη σοβαρότητα της οξείας νόσου και το φάσμα των αρχικών συμπτωμάτων. Ωστόσο, τα παρατεταμένα συμπτώματα είναι κοινά ακόμη και σε ασθενείς με λιγότερο σοβαρή νόσο που δεν νοσηλεύτηκαν ποτέ.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι δοκιμών της Bio-Merimna για το COVID-19;

Για διάγνωση ενεργού λοίμωξης COVID-19 , εκτελούνται οι κάτωθι δοκιμές:

Μοριακός έλεγχος

Οι  NAAT (συμπεριλαμβανομένης της RT-PCR), για την ανίχνευση  του SARS-CoV-2 RNA από δείγματα του ανώτερου αναπνευστικού είναι εξαιρετικά ειδικές και οι προτιμώμενες για ην αρχική διαγνωστική προσέγγιση της COVID-19.

Οι διαφορετικές αναλύσεις RT-PCR  που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο ενισχύουν και ανιχνεύουν διαφορετικές περιοχές του γονιδιώματος SARS-CoV-2. Οι χρησιμοποιούμενες δοκιμές στα εργαστήρια μας  στοχεύουν τις περισσότερες μοναδικές γενετικές θέσεις πάνω στο γονιδίωμα του κορωνοϊού SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων του νουκλεοκαψιδίου (N), του φακέλου (E) και της ακίδας (S), και περιοχές στο πρώτο ανοιχτό πλαίσιο ανάγνωσης, συμπεριλαμβανομένου του γονιδίου RNA πολυμεράσης (RdRp) που εξαρτάται από το RNA . Άλλοι, λιγότερο συνηθισμένοι τύποι NAAT περιλαμβάνουν την ισοθερμική ενίσχυση, τις δοκιμασίες που βασίζονται στο CRISPR και την αλληλουχία επόμενης γενιάς.

Διάγνωση τρέχουσας λοίμωξης

Δείγματα αναπνευστικής οδού* Η ευαισθησία δοκιμής μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του δείγματος

 • Υψηλή αναλυτική ευαισθησία και ειδικότητα σε ιδανικές ρυθμίσεις.
 • Η κλινική απόδοση εξαρτάται από τον τύπο και την ποιότητα του δείγματος και τη διάρκεια της νόσου κατά τη στιγμή της εξέτασης.
 • Οι ψευδώς αρνητικές δοκιμές RT-PCR από δείγματα του ανώτερου αναπνευστικού έχουν τεκμηριωθεί καλά .Το αναφερόμενο ψευδώς αρνητικό ποσοστό κυμαίνεται από <5 – 40%, ανάλογα με τη δοκιμασία που χρησιμοποιείται. Μια μόνο θετική δοκιμή  RT-PCR για SARS-CoV-2 επιβεβαιώνει γενικά τη διάγνωση της COVID-19. Δεν απαιτείται πρόσθετος διαγνωστικός έλεγχος σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς . Εάν ο αρχικός έλεγχος είναι αρνητικός και η κλινική υποψία παραμένει (π.χ. υποδηλωτικά συμπτώματα χωρίς προφανή εναλλακτική αιτία), η πραγματοποίηση μιας δεύτερης δοκιμής για επιβεβαίωση ή μη της παρουσίας λοίμωξης δύναται να ενισχύσει τη διαγνωστική απόδοση. Ο βέλτιστος χρόνος για επαναληπτικές δοκιμές δεν είναι γνωστός. γενικά εκτελείται 24 έως 48 ώρες μετά την αρχική δοκιμή. Δεν συνιστάται η επανάληψη της δοκιμής εντός 24 ωρών.
 • Ο χρόνος για την εκτέλεση της δοκιμής κυμαίνεται από 15 λεπτά έως 8 ώρες. Γρήγορες δοκιμές χαμηλής πολυπλοκότητας μπορούν να πραγματοποιηθούν στο σημείο φροντίδας και παρέχουν αποτελέσματα σε λιγότερο από 1 ώρα. Οι περισσότερες εργαστηριακές δοκιμές μέτριας έως υψηλής πολυπλοκότητας καταλήγουν σε αρκετές ώρες. Ωστόσο, ο χρόνος για τον κλινικό ιατρό ή τον ασθενή να λάβει ένα αποτέλεσμα εξαρτάται από τη συχνότητα εκτέλεσης του τεστ και άλλους παράγοντες επεξεργασίας.
 • Ο χρόνος διεκπεραίωσης επηρεάζεται από τη δοκιμή που χρησιμοποιείται και τη εργαστηριακή ροή εργασίας.
 • Ορισμένες αναλύσεις επιτρέπουν τη συλλογή δειγμάτων στο σπίτι που αποστέλλονται μέσω ταχυδρομείου.

Οι NAAT (συμπεριλαμβανομένης της RT-PCR) ανιχνεύουν το RNA του SARS-CoV-2 σε δείγματα ασθενών και είναι εξαιρετικά ειδικές. Αν και μπορούν να ανιχνεύσουν χαμηλά επίπεδα ιικού RNA, η ευαισθησία αυτών των δοκιμών στο κλινικό περιβάλλον εξαρτάται πιθανότατα από τον τύπο και την ποιότητα του δείγματος που λαμβάνεται, τη διάρκεια της ασθένειας τη στιγμή της εξέτασης και τη συγκεκριμένη ανάλυση.

Ταχεία δοκιμή αντιγόνου (Ag-RDT)

Ως εναλλακτική λύση στην δοκιμή RT-PCR για τη διάγνωση συμπτωματικών ατόμων με SARS-CoV-2 με τρέχουσα λοίμωξη. Υπό την προϋπόθεση ότι οι κλινικοί γιατροί (και τα αυτοελεγχόμενα άτομα) γνωρίζουν την πιθανότητα ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων και ότι πρέπει να ερμηνεύονται με βάση η προδοκιμαστική πιθανότητα της COVID-19

Ρινοφαρυγγικά ή ρινικά επιχρίσματα.

 • Η  δοκιμή  Ag-RDT είναι γενικά λιγότερο ευαίσθητη από τη δοκιμή  RT-PCR (δεν μπορεί να ανιχνεύσει τον ιό σε επίπεδα τόσο χαμηλά όσο η δοκιμή  RT-PCR)
 • Η βελτιστοποίηση της απόδοσης και κατά συνέπεια η ευαισθησία είναι υψηλότερη σε συμπτωματικά άτομα εντός 5 έως 7 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων (όταν η αντιγραφή του ιού είναι στο υψηλότερο σημείο).
 • Μια μόνο θετική δοκιμή Ag-RDT μπορούν να ερμηνευθούν ως ενδεικτικά μόλυνσης από SARS-CoV-2. επειδή είναι λιγότερο ευαίσθητα από το NAAT, οι αρνητικές δοκιμασίες αντιγόνου πρέπει γενικά να επιβεβαιώνονται με NAAT, εκτός εάν η κλινική υποψία είναι χαμηλή (αλγόριθμος 1). Οι δοκιμές αντιγόνου μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες για σειριακό έλεγχο για μόλυνση σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου

Ο χρόνος για την εκτέλεση του τεστ είναι <1 ώρα.

Οι δοκιμές αντιγόνου μπορούν να πραγματοποιηθούν γρήγορα και στο σημείο της περίθαλψης (ή στο σπίτι). Μπορούν να αποτελέσουν μια χρήσιμη εναλλακτική λύση του NAAT για διάγνωση αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, όταν η ευαισθησία των εξετάσεων είναι η υψηλότερη. Τα θετικά τεστ μπορούν να ερμηνευθούν ως ενδεικτικά μόλυνσης από SARS-CoV-2. επειδή είναι λιγότερο ευαίσθητα από το NAAT, οι αρνητικές δοκιμασίες αντιγόνου πρέπει γενικά να επιβεβαιώνονται με NAAT, εκτός εάν η κλινική υποψία είναι χαμηλή (αλγόριθμος 1). Οι δοκιμές αντιγόνου μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες για σειριακό έλεγχο για μόλυνση σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου

Ορολογικός έλεγχος

Οι δοκιμές που ανιχνεύουν αντισώματα κατά του SARS-CoV-2 μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ασθενών με προγενέστερη COVID-19 . Τα ανιχνεύσιμα αντισώματα χρειάζονται γενικά αρκετές ημέρες έως εβδομάδες για να αναπτυχθούν. Έτσι, οι ορολογικές εξετάσεις έχουν μικρότερη χρησιμότητα για τη διάγνωση της οξείας κατάστασης. Οι ορολογικές δοκιμές θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή λόγω της μεταβλητής απόδοσης μεταξύ των διαθέσιμων αναλύσεων, της πιθανότητας για χαμηλή θετική προγνωστική αξία σε περιβάλλοντα χαμηλής οροεπιπολασμού και των αβέβαιων ορολογικών συσχετίσεων της ανοσίας.

Ανίχνευση της προσαρμοστικής ανοσοαπόκρισης στη COVID-19 λοίμωξη

Ως βοήθημα στον προσδιορισμό της ανοσολογικής αντίδρασης στον SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας COVID-19 και της ανοσοαπόκρισης που πυροδοτούν τα εμβόλια στις πρωτεΐνες ακίδας και RBD.

Ορός που συλλέγεται σε συνήθη φιαλίδια δειγματοληψίας

 • Η ευαισθησία και η ειδικότητα ποικίλλουν πολύ.
 • Τα ανιχνεύσιμα αντισώματα χρειάζονται γενικά αρκετές ημέρες έως εβδομάδες για να αναπτυχθούν. Τα αντισώματα IgG έναντι του αντιγόνου RBD εντός της υπομονάδας S1 της γλυκοπρωτεΐνης – ακίδας (spike – S) του SARS-CoV-2, που είναι επίσης ο στόχος στον οποίο βασίζονται όλα τα τρέχοντα εμβόλια SARS-CoV-2. αναπτύσσονται συνήθως 14 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. 
 • Έχει αναφερθεί διασταυρούμενη αντιδραστικότητα με άλλους κορωνοϊούς
 • Τα μεμονωμένα αποτελέσματα θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή σε περιπτώσεις χαμηλού οροθετικού επιπολασμού. ορολογικές εξετάσεις που έχουν υψηλή ειδικότητα εξακολουθούν να έχουν χαμηλή θετική προγνωστική αξία
 • Ο χρόνος για την εκτέλεση της δοκιμής κυμαίνεται από 15 λεπτά έως 2 ώρες.
 • Ο χρόνος διεκπεραίωσης επηρεάζεται από τη δοκιμή που χρησιμοποιείται και τη εργαστηριακή ροή εργασίας.
 • Παραμένει αβέβαιο εάν μια θετική δοκιμή αντισωμάτων υποδεικνύει ανοσία έναντι μελλοντικής μόλυνσης.

Ένα θετικό (αντιδραστικό) αποτέλεσμα υποδηλώνει προγενέστερη λοίμωξη ή εμβολιασμό SARS-CoV-2. Τα ορολογικά αποτελέσματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση πρόσφατης COVID-19 λοίμωξης. Η προστατευτική ανοσία δεν μπορεί να συναχθεί μόνο με βάση αυτά τα αποτελέσματα. Σπάνια, μπορεί να προκύψουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα λόγω διασταυρούμενης αντιδραστικότητας από προϋπάρχοντα αντισώματα ή άλλες πιθανές αιτίες.  

Τα αρνητικά (μη αντιδραστικά) αποτελέσματα μπορεί να εμφανιστούν στον ορό που συλλέγεται πολύ σύντομα μετά τη λοίμωξη, σε ασθενείς που είναι ανοσοκατασταλμένοι, σε ορισμένα άτομα με ήπια ή ασυμπτωματική νόσο ή σε άτομα που εμβολιάστηκαν κατά του SARS-CoV-2 τις τελευταίες 2 εβδομάδες. Συνιστάται έλεγχος παρακολούθησης με μοριακή εξέταση για τη διάγνωση ή τον αποκλεισμό της τρέχουσας λοίμωξης εάν ενδείκνυται  από την κλινική κατάσταση του εξεταζόμενου ή  ο έλεγχος της κινητικότητας του τίτλου των  επαγομένων αντισωμάτων  μετά από τον εμβολιασμό. αποκλεισμό της τρέχουσας λοίμωξης εάν ενδείκνυται  από την κλινική κατάσταση του εξεταζόμενου. 

Τα οριακά αρνητικά αποτελέσματα 0,50-1,00 υποδηλώνουν εξασθενημένη προσαρμοστική ανοσία  μετά από φυσική νόσηση και συνιστάτε η επίτευξη πλήρους ανοσίας με μια δόση εμβολίου για δημιουργία IgG αντισωμάτων με εξουδετερωτική δραστηριότητα

Οι δοκιμές COVID-19 της Bio-Merimna εντοπίζουν την παραλλαγή Omicron;

Ναι, οι μοριακές μας δοκιμές COVID-19 (π.χ. RT-PCR) μπορούν επί του παρόντος να εντοπίσουν λοιμώξεις από COVID-19 ανεξάρτητα από το στέλεχος, συμπεριλαμβανομένης της παραλλαγής Omicron.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών θα υποδείξουν εάν ένα άτομο έχει μολυνθεί αυτήν τη στιγμή με τον SARS-CoV-2, αλλά δεν θα υποδεικνύουν παραλλαγή.

Η παραλλαγή Omicron (B.1.1.529) έχει μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας που έχουν ως αποτέλεσμα αποτυχία στόχου γονιδίου S σε ορισμένες RT-PCR. Οι περισσότερες RT-PCR εξακολουθούν να ανιχνεύουν τη Omicron αφού έχουν περισσότερους από έναν γονιδιακούς στόχους. Οι περισσότερες δοκιμές αντιγόνου (οι οποίες γενικά στοχεύουν τη νουκλεοπρωτεΐνη) αναμένεται επίσης να ανιχνεύσουν το Omicron. Τα δεδομένα σχετικά με την ευαισθησία των δοκιμών αντιγόνου για το Omicron σε σχέση με άλλες παραλλαγές είναι προκαταρκτικά, αλλά δεν υποδεικνύουν ότι οι δοκιμές αντιγόνου θα πρέπει να χρησιμοποιούνται διαφορετικά όταν η Omicron είναι διαδεδομένη.

Οι δοκιμές αντιγόνου μπορεί να έχουν χαμηλότερη ευαισθησία για την παραλλαγή Omicron;

Η παραλλαγή Omicron έχει τέσσερις μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη νουκλεοκαψιδίου, αν και οι περισσότερες δοκιμές αντιγόνου αναμένεται ακόμη να ανιχνεύσουν το Omicron. Αν και υπάρχει κάποια ανησυχία ότι οι δοκιμές αντιγόνου μπορεί να έχουν χαμηλότερη ευαισθησία για την παραλλαγή Omicron σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές, τα διαθέσιμα δεδομένα δεν υποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι οι δοκιμές αντιγόνου θα πρέπει να χρησιμοποιούνται διαφορετικά όταν η Omicron είναι διαδεδομένη. Όπως και με άλλες παραλλαγές, μια αρνητική δοκιμή αντιγόνου δεν υποδεικνύει απαραίτητα ότι ένα άτομο δεν είναι μολυσματικό και όταν η κλινική υποψία για COVID-19 είναι υψηλή, μια αρνητική δοκιμή αντιγόνου θα πρέπει να επαναληφθεί ή να επιβεβαιωθεί με RT-PCR.

Ποια είναι η σημασία μιας διαρκώς θετικής RT-PCR για εβδομάδες μετά την νόσο;

Οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με COVID-19 μπορεί να έχουν ανιχνεύσιμο RNA SARS-CoV-2 σε δείγματα ανώτερης αναπνευστικής οδού για εβδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Ωστόσο, η παρατεταμένη ανίχνευση του RNA του ιού δεν σημαίνει απαραίτητα παρατεταμένη μολυσματικότητα. Σύμφωνα με το CDC, η ανίχνευση του ιού σε περισσότερες από 10 ημέρες μετά την έναρξη της νόσου είναι σπάνια σε ασθενείς των οποίων τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει.

Δεν υπάρχει τυποποιημένη προσέγγιση στη διαχείριση ασθενών με επίμονα θετική RT-PCR 10 ημέρες ή περισσότερο μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων. Εντούτοις, αυτοί οι ασθενείς θεωρούνται γενικά ότι έχουν χαμηλή μολυσματικότητα, ιδιαίτερα μετά από ήπια έως μέτρια νόσηση και απουσία ανοσοκαταστολής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο για τους περισσότερους ασθενείς συστήνονται προσεγγίσεις βάσει των συμπτωμάτων και του χρόνου που έχει περάσει για τη διακοπή των προφυλάξεων.

Ποια η απόδοση δοκιμής ανά τύπο ανάλυσης;

Υπάρχουν διαφορές στο όριο ανίχνευσης μεταξύ των κύριων εμπορικών αναλύσεων RT-PCR και ο επανέλεγχος δειγμάτων σε διαφορετικές πλατφόρμες μπορεί να αποφέρει αντικρουόμενα αποτελέσματα . Επιπλέον, ορισμένες δοκιμασίες σημείου φροντίδας ή ταχείας ανάλυσης (μια ταχεία ισοθερμική δοκιμή), μπορεί να μην είναι τόσο ευαίσθητες όσο οι τυπικές εργαστηριακές μας δοκιμές. Όλες οι μέθοδοι είχαν ειδικότητα ≥97 %.

Η κατάσταση εμβολιασμού επηρεάζει την ερμηνεία των αποτελεσμάτων;

Η κατάσταση εμβολιασμού δεν επηρεάζει την ερμηνεία των αποτελεσμάτων των δοκιμών RT-PCR ή αντιγόνου αλλά μόνο τις ορολογικές. Οι περισσότερες ορολογικές εξετάσεις στοχεύουν στην πρωτεΐνη νουκλεοκαψιδίου. Μόνο οι ορολογικές δοκιμές που στοχεύουν την πρωτεΐνη ακίδας μπορούν να ανιχνεύσουν την απόκριση αντισωμάτων στα διαθέσιμα εμβόλια, αλλά δεν μπορούν να διακρίνουν μια απόκριση εμβολίου από προηγούμενη μόλυνση.

Υπάρχει τρόπος να διακρίνουμε κλινικά το COVID-19 από άλλες νόσους του αναπνευστικού, ιδιαίτερα από τη γρίπη;

Όχι, τα κλινικά χαρακτηριστικά του COVID-19 αλληλεπικαλύπτονται ουσιαστικά με τη γρίπη και άλλες ιώσεις του αναπνευστικού. Δεν υπάρχει τρόπος να γίνει διάκριση μεταξύ τους χωρίς εργαστηριακή εξέταση.

Η παραλλαγή Omicron συνεχίζει να ενισχύει τη σημασία ορισμένων προστατευτικών και προληπτικών μέτρων;

Η εμφάνιση της παραλλαγής όμικρον συνεχίζει να ενισχύει τη σημασία ορισμένων προστατευτικών και προληπτικών μέτρων που ακολουθούνται εδώ και 20 μήνες. Πρώτα και κύρια, εμβολιαστείτε για τον COVID-19. Και όσοι έχουν ολοκληρώσει την αρχική τους σειρά εμβολιασμού θα πρέπει να κάνουν αναμνηστικό εμβολιασμό. Αυτά τα βήματα θα μειώσουν σημαντικά την πιθανότητα να μολυνθείτε και να έχετε σοβαρή ασθένεια. Τέλος, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να φοράτε μάσκα όταν βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο, κοινωνική απόσταση όταν είναι δυνατόν και να μένετε σπίτι εάν είστε άρρωστοι. Κάθε βήμα είναι σημαντικό για τη μείωση της μετάδοσης του COVID-19.