Η μέτρηση οστικής πυκνότητας (ή τεστ μέτρησης οστικής μάζας) είναι μια μη επεμβατική μέθοδος προκειμένου να υπολογιστεί η μάζα και η πυκνότητα των οστών. Αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των γιατρών για να διαγνωστεί η οστεοπόρωση και να υπολογιστεί η πιθανότητα που έχει κάποιος να υποστεί κάταγμα οφειλόμενο στην οστεοπόρωση.

Πώς γίνεται η μέτρηση οστικής πυκνότητας;

Το τεστ μέτρησης της οστικής μάζας αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη εξέταση που μπορεί να διαγνώσει την οστεοπόρωση. Υπάρχουν δε αρκετοί τρόποι για να γίνει η μέτρηση της οστικής πυκνότητας. Ο πιο συχνός και αξιόπιστος τρόπος είναι με τη μέθοδο DXA (dual energy x-ray absorsiometry). Κατά την εξέταση χρησιμοποιείται ειδικό μηχάνημα και λογισμικό, ώστε να υπολογιστεί η ποσότητα οστού, κυρίως στο ισχίο και στη σπονδυλική στήλη, και να διακριβωθεί αν το άτομο είναι υγιές ή πάσχει από οστεοπενία / οστεοπόρωση .

Εάν η μέτρηση δείξει τιμές μεταξύ -1,5 και -2,5, τότε έχουμε οστεοπενία, ενώ τιμές μικρότερες του -2,5 είναι ένδειξη οστεοπόρωσης.

Σε ποιους απευθύνεται η εξέταση;

Η συγκεκριμένη εξέταση μπορεί να γίνει σε οποιονδήποτε υπάρχει ένδειξη ή υπόνοια ότι μπορεί να πάσχει από κάποια ασθένεια των οστών. Ειδικότερα, συνιστάται σε:

  • Άτομα που έχουν ιστορικό οστεοπενίας / οστεοπόρωσης

  • Γυναίκες πάνω από 65 ετών

  • Γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση και έχουν ιστορικό προηγούμενου κατάγματος

  • Γυναίκες κάτω των 65 με παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση κατάγματος (π.χ χαμηλό σωματικό βάρος)

  • Άτομα που που λαμβάνουν φάρμακα που μπορεί να ελαττώσουν την οστική μάζα

  • Άνδρες άνω των 70 ετών

  • Άνδρες κάτω των 70 ετών με παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση κατάγματος

  • Άτομα με παθήσεις που συνδέονται με χαμηλή οστική μάζα

Η εξέταση αυτή μπορεί να επαναληφθεί αρκετές φορές και για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα ή μη κάποιας θεραπείας.

Είναι ασφαλής η εξέταση;

Η εξέταση είναι εντελώς ανώδυνη και ασφαλής, ενώ το μηχάνημα δεν περιορίζει τον ασθενή σε κλειστό χώρο, όπως συμβαίνει με άλλα μηχανήματα. Η μόνη δυσκολία για τον εξεταζόμενο είναι ότι θα πρέπει να παραμείνει ακίνητος για όσο κρατάει η εξέταση – 10 λεπτά κατά μέσο όρο.

Η έκθεση του εξεταζόμενου σε ακτινοβολία είναι η ελάχιστη δυνατή, ίση με το 1/10 της ακτινοβολίας που δέχεται κάποιος σε μια απλή ακτινογραφία.

Αυτό που θα πρέπει να κάνει ο ασθενής είναι για την ημέρα της εξέτασης να διακόψει τη λήψη κάποιου συμπληρώματος σιδήρου που ενδεχομένως να λαμβάνει. Επίσης, δεν πρέπει να έχει προηγηθεί κάποια εξέταση με χρήση σκιαγραφικών ουσιών.

Τμήματα