Όπως αποκαλύπτει και το όνομά της, η μέτρηση οστικής πυκνότητας, ή το τεστ μέτρησης οστικής μάζας, είναι μία μη επεμβατική τεχνική για τον υπολογισμό της μάζας και της πυκνότητας των οστών. Ίσως να ακούγεται σαν μία αχρείαστη διαδικασία, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ζωτικής σημασίας εξέταση, αφού επιτρέπει στους γιατρούς να εντοπίζουν ασθενείς που πάσχουν από οστεοπόρωση και να προλαβαίνουν πιθανούς τραυματισμούς και κατάγματα λόγω της συγκεκριμένης πάθησης. Η οστεοπόρωση είναι μια σοβαρή ασθένεια που προσβάλλει το ασβέστιο στα κόκαλα και επηρεάζει άνδρες και γυναίκες, κυρίως από 50 ετών και άνω. 

Πώς γίνεται η μέτρηση οστικής πυκνότητας;

Ένας είναι ο μόνος ασφαλής και σίγουρος τρόπος για τη διάγνωση της οστεοπόρωσης, και αυτός είναι η μέτρηση της οστικής πυκνότητας. Πρόκειται για μια απλή και εύκολη εξέταση. Η μορφή της εξέτασης αυτής μπορεί να ποικίλλει. Στο διαγνωστικό κέντρο Bio-Merimna εφαρμόζεται η μέθοδος DXA (dual energy x-ray absorsiometry), η οποία προτιμάται και συνιστάται από τους περισσοτέρους γιατρούς. Τι ακριβώς συμβαίνει με αυτήν τη μέθοδο; Ένα ειδικό μηχάνημα και το λογισμικό του μετρούν την ποσότητα οστού που διαθέτει ο σκελετός ενός εξεταζομένου, κατά κύριο λόγο στο ισχίο και την σπονδυλική στήλη του. Τα αποτελέσματα δείχνουν στον γιατρό, αν ο ασθενής πάσχει από κάποια ασθένεια των οστών, όπως η οστεοπόρωση ή η οστεοπενία.

Σε ποιους απευθύνεται η εξέταση μέτρησης οστικής πυκνότητας;

Ο κάθε άνθρωπος που έχει την παραμικρή ένδειξη για εκδήλωση κάποιας πάθησης των οστών πρέπει να υποβληθεί σε αυτήν την εξέταση. Ορισμένες κατηγορίες ατόμων που καλούνται να κάνουν προληπτικά τη μέτρηση οστικής πυκνότητας είναι οι εξής:

  • Άνθρωποι με ιστορικό κάποιας πάθησης των οστών
  • Γυναίκες άνω των 65 χρόνων
  • Γυναίκες στην εμμηνόπαυση με ιστορικό κατάγματος
  • Γυναίκες κάτω των 65 ετών με υψηλή πιθανότητα για κάταγμα (παραδείγματος χάριν, λόγω χαμηλού βάρους)
  • Άνδρες άνω των 70 χρόνων
  • Άνδρες κάτω των 70 χρόνων με υψηλή πιθανότητα για κάταγμα
  • Άνθρωποι που πάσχουν από ασθένειες που σχετίζονται με χαμηλή οστική μάζα

Δεν είναι απίθανο να χρειαστεί κάποιος να κάνει τη συγκεκριμένη εξέταση πολλές φορές, καθώς έτσι αποδεικνύεται η επιτυχία ή η αποτυχία μιας θεραπείας. 

Είναι ασφαλής η εξέταση μέτρησης οστικής πυκνότητας;

Πρόκειται για μια εξαιρετικά ασφαλή και απλή εξέταση. Το μηχάνημα μοιάζει αρκετά με κρεβάτι και δεν προκαλεί κλειστοφοβία ή κάποιου άλλου είδους φοβία, όπως συμβαίνει με άλλα ιατρικά μηχανήματα. 

Επίσης, η ακτινοβολία που απαιτείται για τη μέτρηση και την απεικόνιση της οστικής πυκνότητας δε θα πρέπει να ανησυχεί κανέναν, αφού πρόκειται για εξαιρετικά μικρή δόση. Συγκεκριμένα, η ακτινοβολία από τη μέτρηση οστικής πυκνότητας ισούται με το 1/10 εκείνης από μια συνηθισμένη ακτινογραφία. 

Η μοναδική δυσκολία της μέτρησης της οστικής πυκνότητας έγκειται στο γεγονός ότι το άτομο καλείται να μείνει για όλη τη διάρκεια της εξέτασης ακίνητο. Η εξέταση διαρκεί 10 λεπτά. 

Την ημέρα της εξέτασης, ο εξεταζόμενος θα πρέπει να προσέξει δύο πράγματα: 1) Να μην πάρει κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου και 2) Να μην προβεί σε εξέταση με σκιαγραφικές ουσίες πριν από αυτήν. 

Τμήματα