Οι ορμονολογικές εξετάσεις απαιτούν μια ειδική προετοιμασία για τη διεξαγωγή τους. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει βασικές οδηγίες για την ορθή προετοιμασία για τις διάφορες ορμονολογικές εξετάσεις στις οποίες είναι πιθανό να κληθεί να υποβληθεί ένα άτομο, ώστε να ελεγχθούν και να ρυθμιστούν οι ορμόνες που κυλούν στο αίμα του. Τι θα πρέπει να κάνει ο εξεταζόμενος μερικές ώρες πριν την εξέταση ή πότε αυτές γίνονται μέσα στην ημέρα είναι μερικές από τις πληροφορίες που θα λάβει ο αναγνώστης της συγκεκριμένης σελίδας.

Αν έχετε απορίες ή επιθυμείτε να ενημερωθείτε εκτενώς για κάποια συγκεκριμένη εξέταση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

Προετοιμασία για Ορμονολογικές Εξετάσεις

Απαιτείται 8ωρη νηστεία. Η εξέταση αυτή είναι συνετό να πραγματοποιείται το πρωί.

Το άτομο θα πρέπει να είναι νηστικό για τουλάχιστον 8 ώρες πριν από την εξέταση. Είναι καλύτερα να κλείσει ένα πρωινό ραντεβού.

Για τη συγκεκριμένη εξέταση, το άτομο θα πρέπει: 1) να είναι νηστικό για 8 ώρες πριν και 2) να παραμείνει ακίνητο για 30 λεπτά πριν από την αιμοληψία, ώστε να μην επηρεαστούν τα αποτελέσματα από ανεβασμένα επίπεδα άγχους.

24 ώρες πριν, ο εξεταζόμενος δε θα πρέπει να λάβει διουρητικά, αντιυπερτασικά, κυκλική προγεστερόνη, οιστρογόνα, στεροειδή, καφεϊνη και licorice.

Ο εξεταζόμενος απαγορεύεται να καταναλώσει φάρμακα που αναστέλλουν την οξείδαση της μονοαμίνης για 3 μέρες. Επίσης, πρέπει να αποφύγει ντομάτες, μπανάνες, δαμάσκηνα, μελιτζάνες και κάστανα για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ο εξεταζόμενος θα πρέπει να μην φάει τίποτα για τουλάχιστον 12 ώρες πριν την αιμοληψία. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς η τιμή της εξέτασης αυξάνεται μετά από γεύμα με ζωϊκές πρωτεϊνες.

Για διάστημα 2 με 5 εβδομάδων πριν από την εξέταση, το άτομο δεν πρέπει να καταναλώσει διουρητικά, αντιυπερτασικά, κυκλική προγεστερόνη, οιστρογόνα και licorice.

Για 3 εβδομάδες, μια φυσιολογική δίαιτα σε νάτριο (100-200 mmole/24h) είναι συνετό να ακολουθείται.

Η εξέταση αυτή είναι απαραίτητο να διεξαχθεί το πρωί, επειδή σημειώνονται διακυμάνσεις στα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης μέσα στην ημέρα. Επιπροσθέτως, οι γυναίκες καλούνται να κλείσουν ραντεβού για τη μέτρηση της ανδροστενδιόνης κατά τις πρώτες 5 ή τις τελευταίες 15 μέρες του κύκλου της περιόδους τους.

Πριν τη συγκεκριμένη εξέταση, δεν πρέπει να έχει γίνει βιοψία, χειρουργική επέμβαση, σπινθηρογράφημα και θεραπεία με radioidine για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

Το άτομο δε θα πρέπει να έχει καταναλώσει φαγητό πριν την εξέταση. Αν βρίσκεται υπό θεραπευτική αγωγή, πρώτα πρέπει να γίνει η αιμοληψία και μετά να ληφθεί η προγραμματισμένη θεραπευτική δόση.

Ο εξεταζόμενος απαγορεύεται να φάει και να καπνίσει 4 ώρες πριν την αιμοληψία.

6 ημέρες πριν την αιμοληψία, ο εξεταζόμενος δεν επιτρέπεται να καταναλώσει καρύδια, μπανάνες, καφέ, τσάι, βανίλια και αρωματικά μήλα. Απαγορεύεται επίσης η λήψη των φαρμάκων α–μεθυλντόπα, μεθεναμίνη, υδραλαζίνη, αμπικιλλίνη και σουλφοναμίδες 3 ημέρες πριν την αιμοληψία.

Η συγκεκριμένη εξέταση πραγματοποιείται το πρωί. Ο εξεταζόμενος θα πρέπει να έχει κάνει 8ωρη νηστεία πριν.

Απαιτείται 12ωρη νηστεία πριν από την αιμοληψία, η οποία γίνεται τις πρωινές ώρες, από τις 7 μέχρι τις 10 το πρωί.

Η αιμοληψία γίνεται το πρωί. Σημαντική προϋπόθεση είναι ότι ο εξεταζόμενος θα έχει ξυπνήσει 2 με 3 ώρες νωρίτερα. Ακόμη, θα πρέπει να αποφεύγει τη χρήση φαινοθειαζινών, οιστρογόνων, αντιυπερτασικών, αμφεταμινών και α-μεθυλντόπα για 2 ημέρες πριν την αιμοληψία.

Ο εξεταζόμενος απαγορεύεται να φάει οτιδήποτε πριν από την αιμοληψία. Πρόκειται για μια πρωινή εξέταση και ο καθένας μπορεί να κλείσει ραντεβού από τις 8 μέχρι τις 10 το πρωί.