Η ομοιόσταση ονομάζεται η ικανότητα του ανθρώπινου συστήματος να λειτουργεί ομαλά και αποτελεσματικά ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν στο εξωτερικό περιβάλλον. Χάρη στους ομοιοστατικούς μηχανισμούς και τη συνεργασία των διαφόρων οργάνων, ο άνθρωπος προσαρμόζεται και αντέχει σε διάφορα περιβάλλοντα. Μέχρι και το φαγητό που καταναλώνουμε συγκαταλλέγεται στους εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία ενός οργανισμού. Η ομοιόσταση γλυκόζης επιτρέπει την ορθή διαχείριση της ποσότητας γλυκόζης και ινσουλίνης που εισέρχεται στο σώμα με κατανάλωση ενός γεύματος.

Τι είναι όμως η γλυκόζη και πώς εμπλέκεται με την ομοιόσταση; Η γλυκόζη είναι ένας μονοσακχαρίτης που παράγει ο οργανισμός από το ήπαρ και τα νεφρά αλλά επίσης προσλαμβάνει από το φαγητό. Όπως εύκολα γίνεται κατανοητό, η γλυκόζη παίζει σπουδαίο ρόλο στην παραγωγή ενέργειας για τις ζωτικές και βασικές ανάγκες και λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να παραμένουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σταθερά. Η ομοιόσταση γλυκόζης φροντίζει για αυτό. Βέβαια, η εργασία αυτή φαντάζει δύσκολη σε περιόδους νηστείας, ασιτίας ή σε κάποιες ασθένειες. Όλοι μπορούν να κλείσουν ένα ραντεβού στο σύγχρονο διαγνωστικό κέντρο Bio-Merimna, ώστε να ελέγξουν και να ρυθμίσουν τη γλυκόζη στον οργανισμό τους.

Βιοχημικός έλεγχος για ομοιόσταση γλυκόζης

  • Γλυκόζη νηστείας (FPG)
  • Γλυκόζη 2ωρών
  • Ινσουλίνη νηστείας (INS)
  • Δείκτης αντίστασης στη δράση της ινσουλίνης (HoMA-IR)
  • Ποσοτικός δείκτης ευαισθησίας στην ινσουλίνη (QUICKI)
  • Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη A1c (HbA1c)
  • Μέση εκτιμώμενη γλυκόζη (eAG)