Η ημικρανία δεν είναι ένας απλός πονοκέφαλος. Πρόκειται για ένα σοβαρό νευρολογικό σύνδρομο που επηρεάζει μεγάλο αριθμό ανδρών και γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ημικρανίες κάνουν συχνά την εμφάνισή τους, μπορεί ακόμα και πάνω από 3 φορές μέσα σε έναν μήνα, δυσκολεύοντας τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτές να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ή να κάνουν κάτι που τους γεμίζει χαρά. Όποιος, λοιπόν, έρχεται αντιμέτωπος με ασυνήθιστα δυνατούς πονοκεφάλους, καλό θα είναι να επισκεφτεί τον γιατρό του και να εξετάσει το ενδεχόμενο να πάσχει από ημικρανίες. Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά αυτό το σύνηθες πρόβλημα. 

Ημικρανία: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η ημικρανία;

Ημικρανία ονομάζεται ο μέτριος ή σοβαρός πόνος σε ολόκληρο το κεφάλι ή σε μια πλευρά του, με τον ασθενή να αισθάνεται σαν να σφυροκοπείται το σημείο. Ο έντονος αυτός πονοκέφαλος συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως μουδιάσματα, ναυτία, εμετούς, ευαισθησία στο φως και πολλά άλλα. Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκούν από μία μέχρι πολλές ώρες. Το είδος των συμπτωμάτων, η έντασή τους και η διάρκειά τους διαφέρει από άτομο σε άτομο. 

 

Τι προκαλεί την ημικρανία;

Όπως φαίνεται από τον εκλαϊκευμένο ορισμό που δώσαμε παραπάνω, η εμφάνιση της ημικρανίας μπορεί να είναι μοναδική για κάθε άτομο, και το ίδιο ισχύει και σχετικά με τις αιτίες που την προκαλούν στον καθένα. Θα ήταν συνετό το άτομο που πάσχει από ημικρανίες να αναλογιστεί τις πράξεις και τα συναισθήματά του τις ημέρες πριν από την εκδήλωσή της, ώστε να δει αν υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που πυροδοτούν την ημικρανία. Παραδείγματα τέτοιων παραγόντων είναι το στρες, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφεΐνης ή αλκοόλ, η λήψη κάποιου νέου φαρμάκου και απρόσμενες αλλαγές στην ρουτίνα. 

 

Είναι κληρονομική η ημικρανία;

Η ημικρανία είναι πολύ πιθανόν να προέρχεται από κληρονομικές αιτίες. Μέχρι σήμερα γίνονται έρευνες σχετικά με τον γενετικό αυτό τρόπο μετάδοσης του συνδρόμου. Πιστεύεται ότι είναι ένας συνδυασμός γονιδίων που οδηγεί στην εκδήλωση ημικρανιών. 

 

Τι είναι η χρόνια ημικρανία;

Η επεισοδιακή ημικρανία, δηλαδή αυτή που εμφανίζεται 1 με 4 φορές τον μήνα, μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια πάθηση. Η ημικρανία ονομάζεται χρόνια όταν ένα άτομο υποφέρει από διάφορες μορφές πονοκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων έντονων ημικρανιών, για περίπου 15 ημέρες μέσα σε έναν μήνα για περίοδο τουλάχιστον 3 μηνών. 

 

Πώς αντιμετωπίζεται η ημικρανία;

Πώς αντιμετωπίζεται η ημικρανία;

Μόλις ένα άτομο αντιληφθεί ότι ίσως να μην πάσχει από απλούς πονοκεφάλους, θα ήταν συνετό να απευθυνθεί σε έναν γιατρό, συνήθως έναν νευρολόγο. Λογικά θα του ζητηθεί να δώσει το ιατρικό του ιστορικό, να κάνει εξετάσεις αίματος και όποια άλλη διαδικασία απαιτεί ο γιατρός για να εξακριβώσει ότι πρόκειται για ημικρανία και όχι για κάποια άλλη νόσο με συναφή συμπτώματα.

 

Αν όντως πρόκειται για ημικρανία, τότε ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας οργανώνεται από τον γιατρό. Το πλάνο αυτό συνήθως περιλαμβάνει ειδικά φάρμακα για τη μείωση της έντασης του πόνου. Επίσης, ο γιατρός προτρέπει τον ασθενή να μην αγχώνεται, να κοιμάται επαρκείς ώρες και να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή, αφού ένας υγιεινός τρόπος ζωής συμβάλλει στο να αποφευχθεί ένα ημικρανικό επεισόδιο.