Μία από τις πιο συχνές εξετάσεις που κάνουν όλοι οι άνθρωποι αρκετές φορές στη διάρκεια της ζωής τους είναι οι εξετάσεις αίματος. Πρόκειται για μια αρκετά απλή διαδικασία. Πολλές φορές η σκέψη της ένεσης που απαιτείται για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας αυτής τρομάζει μικρούς και μεγάλους, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα τσίμπημα που δεν προκαλεί πόνο. Μια εξέταση αίματος είναι ο λόγος επίσκεψης πολλών ατόμων στο διαγνωστικό κέντρο Bio-Merimna καθημερινά. Αν σκοπεύετε και εσείς να κάνετε μια τέτοια εξέταση στα κοντά, αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον οδηγό παρακάτω. 

Εξετάσεις Αίματος: Γιατί χρειάζονται και πώς να προετοιμαστείτε

Γιατί χρειάζονται οι εξετάσεις αίματος;

Το αίμα είναι ένα πραγματικά θαυματουργό υγρό που παίζει κυρίαρχο ρόλο σε πολλές ζωτικές λειτουργίες στο σώμα μας. Χάρη σε αυτό, οι γιατροί είναι σε θέση να διαπιστώσουν αν ένα άτομο είναι υγιές, να διαγνώσουν την ύπαρξη μιας ασθένειας στον οργανισμό ή να δουν πώς ανταποκρίνεται αυτός σε κάποια θεραπεία. Για να γίνει αυτό, βέβαια, λαμβάνουν δείγμα αίματος από τον εξεταζόμενο. Το δείγμα αυτό στέλνεται για ανάλυση όπου βλέπουν τα ποσοστά διαφόρων στοιχείων μέσα στο αίμα, όπως τα λευκά ή τα ερυθρά αιμοσφαίρια, και έτσι βγάζουν συμπεράσματα για την υγεία του καθενός. 

 

Υπάρχουν πολλοί τύποι εξετάσεων αίματος;

τύποι εξετάσεων αίματος

Ναι, υπάρχουν διάφοροι τύποι εξετάσεων αίματος. Φυσικά, ο γιατρός σας είναι αυτός που θα σας πει ποια ακριβώς πρέπει να κάνετε ανάλογα με το τι ψάχνει. Χάρη στις βιοχημικές εξετάσεις αίματος, οι βιολόγοι αναζητούν και βρίσκουν τη δραστηριότητα συγκεκριμένων ουσιών στο αίμα, γεγονός που αποκαλύπτει πολλές πληροφορίες για τον οργανισμό. 

 

Οι γενικές εξετάσεις αίματος είναι αυτές που οι ενήλικοι καλούνται να κάνουν κάθε χρόνο ως μέτρο πρόληψης. Σε αυτήν την κατηγορία οι ειδικοί λαμβάνουν μετρήσεις για διάφορες σημαντικές ουσίες. 

 

Πώς πρέπει να προετοιμαστεί κάποιος για να κάνει εξετάσεις αίματος;

Συνήθως η κάθε εξέταση απαιτεί τη δική της ξεχωριστή προετοιμασία. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για όλα όσα πρέπει και δεν πρέπει να κάνετε ώρες πριν και μετά την εξέταση στην οποία θα υποβληθείτε. Εμείς συγκεντρώσαμε μερικές χρήσιμες συμβουλές που αξίζει να ακολουθήσετε ανεξάρτητα από το είδος της εξέτασης που πρόκειται να κάνετε. 

 

  • Να ξεκουραστείτε: Ένας καλός ύπνος το βράδυ πριν την εξέταση θα σας βοηθήσει μειώνοντας το άγχος και χαλαρώνοντας το σώμα. Επτά με οκτώ ώρες συνεχόμενου ύπνου είναι καλά. 
  • Μη φάτε τίποτα το πρωί: Πολλές εξετάσεις αίματος απαιτούν από τα άτομα να είναι εντελώς νηστικά. Επομένως, νερό ή τσάι είναι οι καλύτερες επιλογές για πρωινό μέχρι να ολοκληρώσετε τη διαδικασία και να μπορέσετε να φάτε κανονικά. Προσοχή όμως γιατί υπάρχουν ορισμένες εξετάσεις που απαγορεύουν ακόμα και τα υγρά. 
  • Φορέστε άνετα ρούχα: Επιλέξτε φαρδιά ρούχα, ώστε να είστε άνετοι και χαλαροί όταν θα φτάσετε στο ιατρείο. Επίσης, καλό θα είναι να φορέσετε ένα κοντομάνικο ή μια μπλούζα με μανίκια που σηκώνονται εύκολα, για να μπορεί η νοσοκόμα να αποκτήσει εύκολα πρόσβαση στο χέρι σας. 
  • Μην πιείτε αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ 24 ή 48 ώρες πριν την εξέταση αίματος είναι πολύ πιθανόν να αλλοιώσει τα αποτελέσματα.