Με το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα να πλησιάζουν επικίνδυνα, όλοι περιμένουν πώς και πώς να καθίσουν στο γιορτινό τραπέζι δίπλα στα αγαπημένα τους πρόσωπα και να απολαύσουν μοναδικά τσιμπούσια. Είναι πολύ σύνηθες εκείνες τις ημέρες οι άνθρωποι να καταναλώνουν πολλές θερμίδες –περισσότερες από ό,τι συνήθως– και να μην σταματούν να τρώνε ακόμα και όταν έχουν χορτάσει. Αυτή η συμπεριφορά έχει λάβει το όνομα υπερφαγία των γιορτών, κάτι που δε θα πρέπει να μπερδεύεται με την ψυχολογική διαταραχή της υπερφαγίας και της βουλιμίας. Η υπερφαγία των γιορτών είναι κάτι νορμάλ και μπορεί να συμβεί στον καθένα. Ναι, ακόμα και σε εσάς. Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την υπερφαγία των γιορτών;

4 Συμβουλές για να Αντιμετωπίσετε την Υπερφαγία των Γιορτών

Μην τιμωρείτε τον εαυτό σας

Η επιθυμία να φάτε πολύ και να απολαύσετε τα λαχταριστά πασχαλινά φαγητά δεν είναι αμαρτία. Χαρείτε το γεύμα σας και μην αγχώνεστε για το φούσκωμα. Το ανθρώπινο σώμα είναι σοφό και θα αποβάλλει το πλεόνασμα των θερμίδων σε μερικές ημέρες. Βέβαια, για να το κάνει αυτό θα πρέπει να είστε εσείς ήρεμοι –όταν το μυαλό βρίσκεται σε πανικό, ο οργανισμός επηρεάζεται– και να επιστρέψετε στις φυσιολογικές συνήθειές σας. Ο πιο σωστός τρόπος για να αντιμετωπίσετε την υπερφαγία των γιορτών είναι να μην της προσάψετε ένα αρνητικό πρόσημο και να μην σταματήσετε να δείχνετε αγάπη προς τον εαυτό σας λόγω αυτής. Αν αισθάνεστε ότι έχετε παχύνει, υπάρχουν υγιείς τρόποι να χάσετε τα κιλά των γιορτών

 

Να φάτε κανονικά όλα τα άλλα γεύματά σας

Σωστά γεύματα - Biomerimna

Μερικοί άνθρωποι λανθασμένα θεωρούν ότι, αφού έχουν ήδη καταναλώσει πολλές θερμίδες σε ένα γεύμα, δεν δικαιούνται να φάνε άλλο. Το σώμα όμως ξέρει καλύτερα από το μυαλό τι χρειάζεται. Για αυτό λοιπόν αν ώρες μετά το πλούσιο πασχαλινό γεύμα νιώσετε να πεινάτε, μην παρακούσετε τον οργανισμό σας. Ένα υπέροχο πιάτο που φτιάχτηκε με φρέσκα υλικά στο σπίτι, θα σας δώσει την ενέργεια που ο οργανισμός σας ζητά. Αυτή η ενέργεια θα αξιοποιηθεί για να κινηθείτε μέσα στη μέρα, να σκεφτείτε καθαρά και να ασκηθείτε. Επομένως, οι περισσότερες θερμίδες των γευμάτων σας θα καούν στον βωμό τόσο των ζωτικών λειτουργιών του οργανισμού σας όσο και στις καθημερινές απαιτήσεις της ζωής. 

 

Βγείτε για έναν περίπατο

περίπατος μετά το φαγητό των γιορτών

Ύστερα από ένα καλό γεύμα, είναι απολύτως λογικό η κοιλιά σας να πονάει και να έχει φουσκώσει. Αυτό θα κρατήσει για λίγες ώρες, μέχρι ο οργανισμός να επεξεργαστεί το φαγητό που δέχτηκε. Ένας τρόπος για να βοηθήσετε το σώμα σας να νιώσει καλύτερα είναι να βγείτε έξω για περπάτημα. Ένας περίπατος όχι μόνο θα έχει θετική επίδραση στη διάθεσή σας αλλά επίσης θα κινήσει το σώμα σας αποβάλλοντας έτσι μερικές θερμίδες. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι δεν προτείνεται η γυμναστική υψηλής έντασης εκείνη την ώρα: κάτι τέτοιο μόνο κακό μπορεί να κάνει, αφού ο οργανισμός είναι ήδη ταλαιπωρημένος και απασχολημένος με τον μεταβολισμό του γεύματος. 

Προσπαθήστε να τρώτε συνειδητά

Ένας τρόπος για να αποτρέψετε ένα μελλοντικό υπερφαγικό επεισόδιο στις γιορτές είναι προσπαθώντας να είστε «παρόντες» και να τρώτε συνειδητά. Συζητώντας και γελώντας με οικογένεια και φίλους είναι δύσκολο να συγκεντρωθείτε στο πιάτο μπροστά σας και να «ακούτε» τα σήματα που σας στέλνει το μυαλό και το στομάχι σας. Είναι σημαντικό όμως κάθε φορά που τρώτε να προσπαθείτε να καταλαβαίνετε πότε έχετε χορτάσει και να σταματάτε. Επίσης, θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι καταναλώνετε αρκετή ποσότητα νερού και δεν μπερδεύετε το σήμα της δίψας με εκείνο της πείνας.