Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί τόσα τραγικά και τραυματικά γεγονότα, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα μια πανδημία και έναν πόλεμο, που για πολλούς η πρόοδος και οι επιτυχίες φαντάζουν ξένες και παραίτερες σε αυτό το σκηνικό. Παρόλα αυτά, η ιατρική και η τεχνολογία συνεχίζουν να κάνουν το θαύμα τους ακόμα και σε αυτές τις δυσχερείς εποχές. Μάλιστα, δεν ήταν λίγα τα σπουδαία ιατρικά επιτεύγματα που σημειώθηκαν το 2022. Το διαγνωστικό κέντρο Bio-Merimna θέλει να προσφέρει μια δόση αισιοδοξίας για το μέλλον παραθέτοντας τα αγαπημένα του κατορθώματα της περασμένης χρονιάς.
Το DNA των Νεάντερταλ και όχι μόνο…
Ο γενετιστής Svante Pääbo από τη Σουηδία έλαβε το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής για τη μελέτη του στα γονιδιώματα αρχαίων ανθρώπων. Πιο συγκεκριμένα, αυτός και η επιστημονική του ομάδα κατόρθωσαν να διαβάσουν και να αποτυπώσουν το DNA των Νεάντερταλ, ένα εξαφανισμένο πλέον είδος αρχαίου ανθρώπου. Αυτό το επίτευγμα έφερε στην επιφάνεια και ένα άλλο είδος προϊστορικού ανθρώπου, τους Ντενίσοβαν. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλα αυτά αποτελούν ανεκτίμητα ευρήματα, αφού μαρτυρούν τις σχέσεις που ανέπτυξαν τα διάφορα αυτά προϊστορικά είδη μεταξύ τους και πώς οδηγηθήκαμε στους homo sapiens.
Η Alyssa κερδίζει τη λευχαιμία
Η 13χρονη Alyssa πάσχει από οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία T, και τυπικές θεραπείες, όπως χημειοθεραπεία και μεταμόσχευση του μυελού των οστών δεν επέφεραν κάποιο ενθαρρυντικό αποτέλεσμα. Το νεαρό κορίτσι από τη Βρετανία δέχτηκε να υποβληθεί σε μια καινούρια θεραπεία που ήταν ακόμα σε κλινικό στάδιο. Μέσα από αυτή τη θεραπεία, χορηγήθηκαν στη μικρή ασθενή κύτταρα από το ανοσοποιητικό σύστημα ενός υγιούς ατόμου. Η λευχαιμία υποχώρησε και οι γιατροί μπόρεσαν να προβούν σε μια ακόμα μεταμόσχευση του μυελού των οστών, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία αυτήν τη φορά.
Μεταμόσχευση καρδιάς γουρουνιού σε άνθρωπο
Ένα αμφιλεγόμενο αλλά σίγουρα πολλά υποσχόμενο επίτευγμα πέτυχαν γιατροί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Πολλά χρόνια τώρα, γίνονται προσπάθειες μεταμόσχευσης οργάνων ζώων σε ανθρώπους αλλά ήταν ανεπιτυχείς, αφού οι ασθενείς πεθαίνουν εξαιτίας της αναγνώρισης του μοσχεύματος ως ξένο όργανο. Δεν ήταν αυτή ακριβώς όμως η κατάληξη του 57χρονου Ντέιβιντ Μπένετ, ο οποίος έπασχε από καρδιοπάθεια. Οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά μια καρδιά γουρουνιού, η οποία μεταμοσχεύθηκε στον ασθενή. Ο Ντέιβιντ Μπένετ έζησε για δύο ολόκληρους μήνες προτού καταλήξει. Γιατροί και επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν με σιγουριά τους λόγους που οδήγησαν τον άνδρα στον θάνατο.
Φτιάχτηκε κανονικό αυτί σε τρισδιάστατο εκτυπωτή
Ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής όχι μόνο κατασκεύασε ένα αληθινό αυτί αλλά αυτό χρησιμοποιήθηκε και ως μεταμόσχευμα σε μία νεαρή ασθενή. Πρόκειται για το εμφύτευμα AuriNovo. Για τη δημιουργία του αυτιού πάρθηκαν κύτταρα από το υγιές αυτί της συγκεκριμένης ασθενούς και καλλιεργήθηκαν περαιτέρω, ώστε να αποκτηθεί αρκετή ποσότητα για την εκτύπωση. Αυτά αναμείχθηκαν με υδρογέλη κολλαγόνου και μαζί αποτέλεσαν την τροφή που δόθηκε στον 3D εκτυπωτή και παρήγαγε ένα άρτιο και ζωντανό αυτί, που μοιάζει με το άλλο αυτί της κοπέλας. Σκοπός αυτού του ιατρικού επιτεύγματος είναι η αντιμετώπιση της μικρωτίας.