Ένα γλυκό χαμόγελο μπορεί να φτιάξει την ημέρα ενός ανθρώπου, ένα τρυφερό φιλί να δείξει έμπρακτα την αγάπη που έχετε για κάποιον, μια καλή κουβέντα να λειτουργήσει ως βάλσαμο στην καρδιά ενός αγαπημένου σας. Το μυστικό για να γίνουν όλα αυτά είναι να ανοίγετε το στόμα σας χωρίς κίνδυνο για άσχημες οσμές ή χωρίς ντροπή για την οδοντοστοιχία σας. Η στοματική υγεία είναι κάτι που εκτιμά κανείς όταν το χάσει. Για εκείνους όμως που δε θέλουν να ρισκάρουν μια τέτοια συνειδητοποίηση, το διαγνωστικό κέντρο Bio-Merimna έχει συγκεντρώσει 5 απλές συμβουλές για καλή στοματική υγεία που μπορούν όλοι να ακολουθήσουν και να εφαρμόσουν. 

 

Να βουρτσίζετε τα δόντια σας 2-3 φορές κάθε μέρα

Στοματική Υγεία

Ο βασικός κανόνας που μαθαίνουμε από μικρά παιδιά αλλά πολλές φορές παραμελούμε ως μεγάλοι είναι ότι πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας δύο με τρεις φορές την ημέρα. Μία από αυτές τις φορές θα πρέπει σίγουρα να είναι το βράδυ, λίγο πριν κοιμηθούμε. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, αφού κατά τη διάρκεια του ύπνο ο οργανισμός δεν παράγει αρκετό σάλιο, το οποίο έχει την ιδιότητα να δημιουργεί ένα οξύ και αφιλόξενο περιβάλλον για τα μικρόβια. 

 

Παράλληλα, μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε όλα τα δόντια, από όλες τις πλευρές, με κυκλικές κινήσεις για περίπου 2 λεπτά. 

 

Οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα

5 Απλές Συμβουλές για Καλή Στοματική Υγεία

Μια φορά την ημέρα μετά το βούρτσισμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους καλύτερους φίλους της οδοντόκρεμας, το οδοντικό νήμα και το στοματικό διάλυμα. Η δράση αυτών των τριών στοιχείων κερδίζει και τον πιο δυνατό μικροοργανισμό που μπορεί να ζει σε μια στοματική κοιλότητα. Προσέξτε να έχετε αρκετό οδοντικό νήμα, ώστε να περάσετε από όλα τα δόντια και να κάνετε τη διαδικασία με απαλές κινήσεις. Όσο για το στοματικό διάλυμα, κρατήστε το στο στόμα σας για περίπου 40 δευτερόλεπτα και σιγουρευτείτε ότι έχει πάει παντού. 

 

Μην ξεχνάτε τον οδοντίατρο

Στοματική Υγεία - Οδοντίατρος

Όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρό τους προληπτικά κάθε 6 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να περιμένετε να νιώσετε κάποια ενόχληση ή έναν αβάσταχτο πόνο, για να κλείσετε ένα ραντεβού. Μάλιστα, όσο πιο συχνά ελέγχετε την υγεία του στόματός σας και προλαβαίνετε τυχόν προβλήματα σε αρχικό στάδιο, τόσο λιγότερο επώδυνη θα είναι η κάθε επίσκεψη. 

 

Τα δόντια είναι μόνο για μάσημα

 

Η αδαμαντίνη που βρίσκεται στο εξωτερικό των δοντιών του ανθρώπου είναι ένα εξαιρετικά σκληρό και ανθεκτικό στοιχείο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι αυτά δεν σπάνε. Για αυτόν τον λόγο, καλό είναι να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τα δόντια σας για ακραίες πράξεις, όπως άνοιγμα μπουκαλιού μπίρας ή σπάσιμο καρυδιών. 

 

Στην περίπτωση που κάνετε κάτι τέτοιο και ένα κομμάτι του δοντιού σας σπάσει, καλό είναι να κρατήσετε το σπασμένο κομμάτι, καθώς είναι πολύ πιθανόν να μπορεί ο οδοντίατρος να το εμφυτεύσει πίσω στη θέση του αν δεν έχει περάσει πολύ ώρα από το ατύχημα.

 

Για λευκά δόντια πρέπει να αποφύγετε…

 

Και όμως υπάρχουν κάποια υπέροχα πράγματα σε αυτήν τη ζωή που συμβάλλουν στους χρωματισμούς στα δόντια. Ποια είναι αυτά, ώστε να τα αποφεύγετε και να διατηρείτε τα δόντια σας λευκά; Η ζάχαρη, ο καφές, το αλκοόλ, το ανθρακικό και το κάπνισμα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το μόνο ρόφημα που κρατά τα δόντια σας πεντακάθαρα είναι το νερό.