Πολλοί τρομάζουν ακόμα και στο άκουσμα της λέξης καρκίνος. Αυτή είναι μια φυσιολογική αντίδραση, επειδή πρόκειται για μια εξαιρετικά επίμονη, επικίνδυνη και πολλές φορές θανατηφόρα ασθένεια. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήνουμε τον πανικό να κυριαρχεί, αφού υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης κάθε είδους καρκίνου, με πρώτο και καλύτερο την πρόληψη. Ο καρκίνος του μαστού θα είναι σήμερα το είδος που θα μας απασχολήσει. Αλλά πρώτα, πρέπει να απαντήσουμε μια βασική ερώτηση:

Καρκίνος του Μαστού: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι ο Καρκίνος;

 

Ο οργανισμός γεννά και αναπτύσσει κύτταρα, ώστε να αντικαταστήσουν τα πιο «γέρικα». Όταν ο οργανισμός παράγει κύτταρα που δεν χρειάζεται, αφού δεν παίρνουν τη θέση παλιότερων, αυτό που ονομάζουμε καρκίνος δημιουργείται. Αυτά τα επιπλέον κύτταρα ενώνονται, σχηματίζοντας μια μάζα που αποκαλούμε όγκο. Αυτή είναι μια απλή περιγραφή της διαδικασίας με την οποία εμφανίζονται οι περισσότερες μορφές καρκίνου. 

 

Τι είναι λοιπόν ο Καρκίνος του Μαστού;

 

Ο μαστός μιας γυναίκας αποτελείται από 15 με 20 λόβια, τα οποία απαρτίζονται από λοβίδια. Σε αυτά βρίσκονται οι αδένες που παράγουν και μεταφέρουν το γάλα στη θηλή μέσω πόρων. Τις περισσότερες φορές η μη φυσιολογική ανάπτυξη κυττάρων σημειώνεται στον αδενικό ιστό των λοβιδίων και των πόρων. Είναι εξαιρετικά σύνηθες να επηρεάσουν τα καρκινικά κύτταρα τα τριγύρω όργανα, όπως το δέρμα ή τους λεμφαδένες.

 

Συμπτώματα Καρκίνου του Μαστού

 

Δεν εμφανίζεται κανένα προειδοποιητικό σύμπτωμα στα πρώτα στάδια του καρκίνου του μαστού. Στα επόμενα μόνο στάδια υπάρχουν σημάδια που μπορούν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου, όπως η αίσθηση ενός ασυνήθιστου ογκιδίου και η επίκτητη εισολκή θηλής. 

 

Πώς μπορεί να διαγνωστεί ο Καρκίνος του Μαστού;

Καρκίνος του Μαστού - Διάγνωση

Ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν συμπτώματα, είναι υψίστης σημασίας οι γυναίκες να κάνουν προληπτικές εξετάσεις. Αν και η εκδήλωση του καρκίνου του μαστού σε νεαρές ηλικίες είναι σπάνια, οι γυναίκες κάτω των 40 ετών είναι σημαντικό να προβαίνουν σε ψηλάφηση είτε μόνες τους, που σημαίνει ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, είτε από τον γυναικολόγο τους. Από 40 χρονών και άνω, θα πρέπει να κάνουν ψηφιακή μαστογραφία, υπερηχογράφημα μαστών και κλινική ψηλάφηση κάθε χρόνο. Όσο πιο νωρίς εντοπιστεί ο καρκίνος του μαστού, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να θεραπευτεί. Η πρόληψη είναι το μεγαλύτερο όπλο και ασπίδα απέναντι σε αυτήν τη νόσο. 

 

Πώς αντιμετωπίζεται ο Καρκίνος του Μαστού;

Καρκίνος του Μαστού - Αντιμετώπιση

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος θεραπείας του καρκίνου του μαστού είναι η αφαίρεση του όγκου χειρουργικά. Ανάλογα με την περίπτωση, η μαστεκτομή μπορεί να είναι ριζική, με την αφαίρεση όλου του μαστού στις περιπτώσεις που ο όγκος είναι πολύ μεγάλος, ή μερική, κατά την οποία αφαιρείται ο όγκος και μόνο ένα μικρό κομμάτι υγιούς ιστού.

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγες οι φορές που οι ασθενείς πρέπει πρώτα να υποβληθούν σε ειδικές θεραπείες πριν χειρουργηθούν. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία αποτελούν αποτελεσματικές δράσεις για την αποδυνάμωση του όγκου. 

 

Παρόλο που ο αριθμός των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού είναι μεγάλος, τα ποσοστά θανάτων από τη συγκεκριμένη νόσο έχουν μειωθεί. Ο προληπτικός έλεγχος των γυναικών και η πρόοδος της ιατρικής καθιστούν τον καρκίνο του μαστού μία ιάσιμη αρρώστια.