Η άνοιξη είναι εδώ, και οι περισσότεροι ανυπομονούν να δουν τον καιρό να γλυκαίνει, τα λουλούδια να ανθίζουν, κάθε γωνιά χωριών και πόλεων να πρασινίζει και τους ανθρώπους να βγαίνουν και να μένουν έξω για βόλτες και καφέδες. Δεν είναι όλοι όμως τόσο χαρούμενοι με την αλλαγή της εποχής, αφού την άνοιξη φουντώνουν οι αλλεργίες, δυσκολεύοντας τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας. Ο πιο συχνός ένοχος για την πρόκληση και εκδήλωση ανεπιθύμητων συμπτωμάτων είναι η γύρη. Οι αλλεργίες όμως δεν είναι μόνο εποχιακές. Για να καταλάβουμε τη φύση των αλλεργιών, θα πρέπει πρώτα να μάθουμε τον ορισμό τους. 

Αλλεργίες: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Τι είναι οι αλλεργίες;

 

Αλλεργία ονομάζεται η προσπάθεια του ανοσοποιητικού συστήματος να εξολοθρεύσει κάποιο στοιχείο που εισχώρησε στον οργανισμό. Η σοβαρότητα των αλλεργικών συμπτωμάτων εξαρτάται από το πόσο ευάλωτος νιώθει ο οργανισμός απέναντι σε αυτό το ξένο στοιχείο. Το φτέρνισμα, ο κνησμός και τα σπυράκια είναι μερικά συνηθισμένα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει το άτομο κατά την προσπάθεια του σώματός του να πολεμήσει τον «εχθρό». 

 

Αυτό που κάνει τις αλλεργίες ιδιαίτερες είναι το γεγονός ότι τα στοιχεία που προκαλούν αυτήν την έντονη αντίδραση σε έναν οργανισμό, γνωστά και ως αλλεργιογόνα, είναι ακίνδυνα και άκρως ασφαλή όταν έρχονται σε επαφή με τους περισσότερους ανθρώπους. Για παράδειγμα, η γύρη, το τσίμπημα μιας μέλισσας ή οι ξηροί καρποί ενδέχεται να κάνουν έναν οργανισμό να πιστέψει ότι δέχεται επίθεση μόνο στην περίπτωση που το συγκεκριμένο άτομο είναι αλλεργικό σε κάτι από αυτά. 

 

Τι είδη αλλεργιών υπάρχουν;

 

Αυτοί είναι οι πιο συχνοί τύποι αλλεργιών που εντοπίζονται:

 

  • Αναπνευστική αλλεργία. Αυτή συνδέεται με την άνοιξη, αφού εκδηλώνεται εξαιτίας στοιχείων που κυκλοφορούν στον αέρα. Μερικά τυπικά συμπτώματα είναι η ρινική καταρροή, το φτέρνισμα ή το άσθμα. 
  • Τροφική αλλεργία. Μια τυχαία τροφή μπορεί να θεωρηθεί κίνδυνος από τον οργανισμό και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του, από μούδιασμα και άλγος μέχρι δυσκολία στην αναπνοή και απώλεια αισθήσεων. 
  • Δερματική αλλεργία. Αυτή συνήθως συνδέεται και με άλλα είδη. Πρόκειται για συμπτώματα αλλεργίας που εκδηλώνονται στο δέρμα, όπως εξάνθημα, έκζεμα ή πρήξιμο. 
  • Αλλεργία σε υμενόπτερα. Υμενόπτερα ονομάζονται οι μέλισσες και οι σφήκες. Ένα τσίμπημα από αυτά μπορεί να οδηγήσει το αλλεργικό άτομο ακόμα και στον θάνατο αν είναι πολύ ευαίσθητο στο δηλητήριό τους. 
  • Αλλεργία σε φάρμακα. Κάποια συστατικά φαρμάκων ενδέχεται να θεωρηθούν απειλή από τον οργανισμό. Δε θα πρέπει να μπερδεύουμε τα συμπτώματα της αλλεργίας σε φάρμακα με τις παρενέργειες που μπορεί αυτά να προξενήσουν. 
  • Αλλεργικό σοκ. Αυτή είναι η πιο σοβαρή έκβαση που μπορεί να πάρει η επαφή με ένα αλλεργιογόνο. Αν το άτομο πάθει αναφυλαξία και αυτή δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, οδηγείται σε αλλεργικό σοκ λόγω της μείωσης στην πίεση του αίματος. 

 

Πώς αντιμετωπίζονται οι αλλεργίες; 

Πώς αντιμετωπίζονται οι αλλεργίες; 

Αν γνωρίζετε ότι έχετε αλλεργία σε μια συγκεκριμένη ουσία, παραδείγματος χάριν σε μια τροφή ή σε ένα φαρμακευτικό συστατικό, θα πρέπει να την αποφύγετε. Πάντα να ενημερώνετε φίλους, γνωστούς και γιατρούς για την αλλεργία σας και να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες προϊόντων, όπως τροφών και καλλυντικών, ώστε να μην δεχτείτε ή καταναλώσετε κάτι που μπορεί να σας κάνει κακό. 

Επειδή η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη λύση, μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού στο βιοπαθολογικό εργαστήριο του Bio-Merimna για έναν αλλεργιολογικό έλεγχο, ώστε να βρείτε με ασφαλή τρόπο αν έχετε αλλεργία σε κάτι.